Kind in Oorlogstijd

Kind in Oorlogstijd

In 2015 heeft mijn vader (Benno van Lochem) een boekje geschreven. Dit boekje bevat de neerslag van een aantal ervaringen en waarnemingen uit de jaren die hij als kind gedurende de Tweede Wereldoorlog in ons land (o.a. Schiedam) meemaakte. Het is in eerste instantie bedoeld voor zijn kinderen en kleinkinderen. Gelukkig groei(d)en zij op in vrede en in onze naoorlogse welvaartsstaat. Het is de bedoeling van deze verhalen om te laten zien hoe in oorlogstijd alles anders was.

Kind in Oorlogstijd
Kind in Oorlogstijd

Het boekje is in een oplage van 100 exemplaren verschenen, en totaal uitverkocht – onder andere in Schiedam. Daarom hebben we besloten het boekje nu online te publiceren.

Download Kind in Oorlogstijd

Download het boekje hier: Kind in Oorlogstijd – Benno van Lochem (PDF 5.6 MB)

Inhoud

Het boekje vertelt onder andere over: De mobilisatie van zijn vader, de bombardementen op Schiedam. De voedselvoorziening, de vorderingen en de brandstoftekorten. De razzia waarbij zijn vader werd opgepakt en naar een Arbeitslager in Rheine gebracht.  De terugkeer van zijn vader, de bevrijding en de periode na de oorlog.

Contact

Neem met vragen of opmerkingen gerust contact op met benno@van-lochem.net of laat hieronder een reactie achter.

Premalink Koninklijke Bibliotheek

2 gedachtes over “Kind in Oorlogstijd”

 1. Bommen bedoeld voor Wilton vielen bij ons in de straat. Eentje was toch raak: het huis van Wilton op de hoek van de Nassau Dillenburgstraat en de Charlotte de Bourbonstraat.

  Ik was in 1936, 1 jaar oud, in de Nassau Dillenburgstraat komen wonen. Er vielen geen slachtoffers bij het bombardement, wel ontstond er een fijne speelplaats toen het puin geruimd was.

  1. Dank voor je reactie n.a.v. ‘Kind in Oorlogstijd’.
   Ik kan me voorstellen dat jullie zo onbedoeld een mooie speelplek vonden. Dat deden wij op de ruines voor het ziekenhuis van de Noletstichting.
   Als we naar onze grootouders in de Amalia van Solmsstraat gingen, kwamen we wel in jullie buurt. M.v.g. Benno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.